457 Bilar i lager

E10 bensin introduceras i Sverige – det här gäller för din bil

Från och med 1 augusti 2021 har E10 introducerats i Sverige och blir därmed den nya standardbensinen på marknaden. För dig som bilägare betyder det att du behöver ha koll på att din bil klarar av övergången. 

E10 innebär bensin med upp till 10 procent förnybar etanol och som uppfyller gällande drivmedelslagstiftning samt europeisk bensinstandard, SS-EN 228. Inblandningen av etanol var tidigare 5 procent och gick under namnet E5. Anledningen till den ökade inblandningen handlar om att uppnå minskad andel fossilt bränsle i linje med Reduktionsplikten som är ett av Sveriges viktigaste styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser. Reduktionsplikten fokuserar på hur mycket utsläppen minskar, istället för hur mycket biodrivmedel som finns i bränslet och gör det möjligt att minska utsläppen från den befintliga fordonsflottan.

Vilka Volvo-bilar klarar E10?

E10 kan användas i alla Volvo-modeller som kommit ut på marknaden från och med 1976. Det enda undantaget är S/V40-modellerna med motorn 1.8 GDI, tillverkad på 1990-talet och början av 2000-talet. Skulle du vara osäker på om din bilmodell kan använda E10, kan du alltid kontakta oss.

Vad innebär det här för dig som bilägare?

BIL Sweden har tagit fram en lista över i vilka personbilsmodeller som kan tankas med E10-bensin. De flesta bensindrivna personbilar, även äldre, kan köras på E10. Alla bilar tillverkade från och med 1 januari 2011 är enligt lag tvungna att kunna köras på E10-bensin. Även många äldre bilar kan köras med E10-bensin i tanken, men inte alla. 

Här kan du ta del av listan för samtliga bilmodellers möjlighet att köras på E10

Fler nyheter

  • Andas renare luft i våra bilar

    Volvo Cars vidtar åtgärder för att erbjuda ständigt bättre luftkvalitet i sina senaste bilar genom banbrytande luftrening, vilket hjälper de åkande att andas renare luft.

  • Sverigefavorit i toppform

    Sveriges just nu mest registrerade bil Volvo XC40 har blivit ännu bättre. Edit var nyfiken på senaste upplagan av Volvo XC40 och tog ett snack med Emma Berntsson, kommersiell projektledare på Volvo Cars.

  • Frukostevent på Volvo Car Sörred

    Varmt välkommen frukost den 19 maj. Vi kommer att prata om elektrifiering och nya skattereglerna för förmånsbilar. Anmäld dig idag