658 Bilar i lager

Så kör du mer miljövänligt

Idag finns stora möjligheter att ta hänsyn till miljön, även när det kommer till bilkörning. Här får du konkreta tips för en mer klimatsmart körning!

Se till att skaffa en bil med låg bränsleförbrukning och hög säkerhet. Utbudet av bränslesnåla bilar är stort idag och de blir dessutom allt säkrare. Genom sparsam körning, eller så kallad ecodriving, kan du sedan minska din bränsleförbrukning med upp till 20 procent! Tricket är att vara förutseende, inte gasa i onödan och att planera din resa. Detta minskar dessutom olycksrisken och sliter mindre på däck och fordon.

Tänk på detta för att köra mer miljövänligt

Växla upp tidigt
Att accelerera drar mycket bränsle därför vill du komma upp i rätt hastighet snabbt. Kör på ettans växel precis när du startar och växla upp till tvåan innan motorn når 3000 varv per minut. Försök alltid att ligga på så hög växel som möjligt och hoppa gärna över växlar för att snabbt komma upp i önskad fart.

Planera din körning
Ryckig och ojämn körning drar mer bränsle, därför bör du ha god framförhållning och hålla ett jämnt gaspådrag. Genom att ha blicken långt fram kan du tidigt uppfatta köer och trafikljus, och därmed undvika kraftiga inbromsningar. Se också till att hålla ett lagom avstånd till bilen framför och rulla fram mot trafikljus och korsningar.

Ta hjälp av motorbroms
Även när du använder bromsarna drar bränsleanvändningen iväg. Ett tips är därför att bli bra på att motorbromsa. Det gör du genom att släppa gasen helt när du ska sakta in och rulla fram. Det kräver såklart att du har god framförhållning, håller avstånd till bilen framför och släpper gasen tidigt så att du hinner stanna. Rulla alltid utan att gasa i nedförsbacke.

Håll rätt hastighet
Det är alltid viktigt att hålla hastighetsbegränsningarna men visste du att när du ökar hastigheten från 70 till 110 kilometer i timmen förbrukar du cirka 40 procent mer bränsle. Det innebär att koldioxidutsläppen skulle minska med 700 000 ton per år om alla skulle hålla hastighetsbegränsningarna.

Serva bilen regelbundet
En onaturligt hög bränsleförbrukning kan också bero på motorinställningar eller att förbrukningsdelar behöver bytas ut. Därför är det klokt med kontinuerlig service av bilen. Under vintern kan du dessutom minska bränsleförbrukningen med ytterligare några procent genom att använda en helsyntetisk olja. Se till att använda motorvärmare under samma period för att undvika att starta med en kall bil.

Kontrollera däcktrycket
Om du har rätt tryck i däcken kan bränsleförbrukningen minska med mer än fem procent. Likaså om du byter ut luften i däcken mot nitrogen. Dessutom rullar bilen bättre och livslängden på däcken ökar.

Packa ur bilen
För varje extra kilo ökar bränsleförbrukningen. Ta därför bort takboxen när du inte använder den och rensa bort onödiga saker som inte behöver ligga i bilen.

Undvik tomgångskörning
Tomgångskörning är en riktig miljöförstörare. Skrapa därför rutorna innan du börjar köra, och stäng av motorn vid längre pauser såsom bomfällning eller bilköer.