412 Bilar i lager

Så vet du om vindrutan behöver bytas

Att din vindruta är hel och ger bra sikt är väldigt viktigt för trafiksäkerheten. Men när behöver den egentligen bytas? Och vad kan man göra för att förlänga livslängden på bilens ruta.

Magnus Hertz, glasmästare på Upplands Motor i Hammarby Sjöstad, har jobbat som glastekniker hos oss sedan 2011 och har full koll på hur man ska tänka när det gäller vindrutan på bilen och vilka skador som gör att man faktiskt måste byta ut hela rutan.

– Rutan ska bytas om den har ett stenskott som inte kan lagas, om det finns en spricka, eller om den är så sliten att det är svårt att se genom den i starkt motljus, säger han.

Oavsett om hela rutan måste bytas, eller om det är något enklare, som att laga ett stenskott är det bra att se till att det görs på en auktoriserad verkstad. Vindrutan är nämligen en del av bilens bärande konstruktion och det finns mycket elektronik i rutan.

– På auktoriserade verkstäder följer vi tillverkarens reparationsmetoder vilket gör att vi kan säkerställa att bilen är i samma skick när den har varit hos oss som när den lämnade fabriken. Vi använder det lim som ingenjörerna har räknat ut att just den bilen ska ha och använder originalrutor som är uträknade att passa just din bil, säger Magnus Hertz.

Detta är ett utdrag från en artikel från Mest Motor, Auto Motor sport.

Läs artikeln i sin helhet

Relaterade nyheter