395 Bilar i lager

Tips inför bilsemestern!

Ett av svenskarnas mest populära sätt att semestra på är med bilen. Är du en av dem som ger dig ut på vägarna i sommar? Kika på våra semestertips innan så kommer din bilsemester bli mer än lyckad!

Det var under 1950-talet med lag om semester för alla som vi började upptäcka Sverige med bilen. Idag åker många betydligt längre bort. Kanske till något nordiskt grannland eller längre ned i Europa.

En av de första bilutflykterna gjordes av fru Bertha Benz redan år 1888 när hon smög ut en tidig morgon för att prova sin makes uppfinning, en bil med tre hjul som drevs av en bensinmotor. Maken var ingen mindre än Carl Benz, tysk motorpionjär och en av grundarna av Mercedes-Benz. Resan gick till Berthas mor cirka 10 mil bort. Maxfarten var på högst 15 kilometer i timmen så färden tog troligtvis hela dagen. Resan var säkert inte heller lätt att planera då det inte fanns vare sig bensinmackar eller verkstäder på den tiden. 

Idag är det betydligt lättare att förbereda bilsemestern. Här är några tips på vägen från oss på Upplands Motor:
Planera!
Planera färdvägen noga i god tid så att du kan boka platser och hytter på färjor och hotell för övernattning längs resvägen. 

Se över bilen innan avresa
Låt gärna en verkstad göra en grundlig genomgång av bilen. Försäkra dig om att bilen är servad och att slitna delar är utbytta. Se till att du har varningstriangel, startkablar och bogserlina. Ha gärna med reflexvästar som syns i mörkret om något inträffar.

Gör upp en budget
Det är lätt att det drar iväg med oförutsedda utgifter. Gör en budget i förväg och lägg på en extra nolla – så har du en reserv!

Realistisk tidplan
Det är lätt att vara tidsoptimist. Hur långa avstånden verkligen är kan vara svårt att förutse hemma på kammaren. En dagstur kan ta betydligt längre tid än planerat. Plötsliga och oväntade köer, regn och rusk som gör att du måste dämpa farten eller ta extra pauser. 

Ladda ned
Med Google Maps-appen och Viamichelin har du bra GPS och får råd kring rutter, köer vid bilolyckor eller vägarbeten.

Om bilen går sönder
Se till att ta med telefonnummer till ditt försäkringsbolag. Om du har assistansförsäkring, ta med telefonnumret dit. Tänk på att vissa länder kräver ett så kallat grönt kort, som visar att ditt fordon är trafikförsäkrat.

Tänk på viktiga detaljer
Du kommer säkert att köra i motljus ibland, så glöm inte solglasögonen. Parkeringsskiva kan vara bra att ha, likaså vattenflaska och våtservetter nära till hands. Det är inte alltid kreditkort accepteras, så se till att du har utländsk valuta i sedlar om du ska resa långt. Tänk på att svenska sedlar är svårväxlade utanför Norden.

Sist men inte minst – jäkta inte
En lyckad bilsemester är att upptäcka nya platser, att köra på småvägar och att stanna för sköna pauser. Res i sakta mak – och se till att komma hem helskinnad.