483 Bilar i lager

Våra bästa tips inför vinters äventyr

Årets mörkaste och kallaste säsong närmar sig och för dig som drar iväg på vintersemester med bil finns en hel del att tänka på. Här får du tips och råd om hur du kan förbereda dig för en säker vistelse ute på vintervägarna.

Detta gäller för vinterdäck

Vinterdäck är dubbade eller odubbade däck som är särskilt framtagna för vinterkörning och märkta med M och S (M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller “Mud and Snow”).

Kraven på vinterdäck gäller både lätta och tunga fordon. Om du kör en släpvagn får den ha antingen dubbade eller odubbade däck om bilen har odubbade däck. Men har bilen dubbdäck måste släpvagnen också ha det.

Vinterdäckens mönsterdjup ska vara minst tre millimeter för personbilar och lätta fordon, och minst fem millimeter för tunga fordon. På de flesta verkstäder och däckhandlare finns mönsterdjupmätare som du kan använda. Ett bra knep annars är att kontrollera djupet med en vanlig femkrona. Från ytterkanten in till de tre kronornas överkant är det ungefär tre millimeter!

Montera de bästa däcken med störst mönsterdjup längst bak på bilen för att minska risk för sladd när du svänger eller bromsar.

Det är ofta högt tryck på däckverkstäderna under de veckor som däcken ska bytas så till att boka i tid. 

Använd takboxen rätt

Ska du ägna semestern åt skidåkning, snowboard eller någon annan aktivitet med mycket packning? Då är takbox en bra investering för att få plats med all packning. Här är några viktiga punkter att tänka på:

 • Börja med att fästa två takräcken på bilen som du monterar takboxen på. Se till att den hamnar mitt på taket, dels för att få en jämn belastning, dels för att den inte ska sticka ut för långt där bak och förstöra bagageluckan om du råkar öppna utan att tänka dig för.
 • Lasta inte för tungt på taket! Placera hellre de tyngsta sakerna inne i bilen. Maxvikten hittar du i bilens instruktionsbok och gäller lastens, takräckets och takboxens vikt tillsammans.
 • Packa allt i boxen så tätt som möjligt så att inget ligger löst inuti. Större saker som skidor bör surras fast för att de inte ska glida runt och skada boxen eller annan packning.
 • Glöm inte bort att bilens totalhöjd ökar med en takbox om du till exempel ska köra in i ett garage eller liknande.
 • Tänk på att ha takboxens öppning in mot kanten om du behöver stanna längs vägen för att plocka fram något.
 • En takbox ökar vindmotståndet och ger en högre bränsleförbrukning. Ta därför av boxen från bilen när du inte använder den.

Tänk på detta vid vinterkörning

Det är alltid viktigt att ta det lugnt i trafiken men under vintern krävs det extra mycket säkerhetstänk. Se till att hålla ordentligt avstånd till bilen framför, bromssträckan blir 3–4 gånger längre på vinterväglag.

Många tror att blixthalkan kommer först när det blir riktigt kallt, men den uppstår framför allt vid underkylt regn eller kraftig dimma. Risken är störst när temperaturen ligger mellan tre plusgrader och tre minusgrader. Blixthalkan, eller ishalkan, är väldigt svår att se eftersom den ofta är genomskinlig. Var extra uppmärksam vid skuggiga partier, i anslutning till broar, nära sjöar och vattendrag, i dalgångar och öppna landskap.

Tillbehör att ha i bilen under vintern

 • Isskrapa
 • Låsspray
 • Skyffel
 • Ficklampa
 • Vindrutepresenning eller filt
 • Bogserlina och startkablar
 • Reflexväst
 • Varma kläder
 • Vatten eller annan dryck + något att äta, till exempel russin och nötter, om du skulle köra fast och behöver vänta länge på hjälp.

Du hittar det mesta i någon av våra butiker, kom in till oss så hjälper vi dig vinterutrusta bilen. Kör säkert i vinter!

Vi hjälper dig

Chatta med oss, ring oss på 020-81 81 00 eller maila oss på kundservice@volvocarretail.se så hjälper vi dig. Vår kundservice är bemannad 07:00–18:00 varje vardag.