886 Bilar i lager

Så väljer du rätt sommardäck

Det är dags för årets första hjulskifte och Edit-redaktionen svarar på sex vanliga kundfrågor om sommardäck.

TEXT: HANNA KLUMBIES
Artikeln är från EDIT, ett magasin från Volvo Cars

 

1. Hur vet man att det är dags att köpa nya däck?

Mönsterdjupet är av stor betydelse. Man ska inte köra med lägre mönsterdjup än det som är lagstadgat, det vill säga 3 millimeter för vinterdäck och 1,6 millimeter för sommardäck. Det är inte heller fel att byta någon millimeter tidigare än så – hellre det än för sent.
Förr behövde man ta större hänsyn till däckens ålder, men med de moderna däcken är det framför allt mönsterdjupet som avgör när det är dags att byta så länge det inte finns några andra skador på däcken.
Dock är och förblir däck färskvara även om det är först när ett modernt däck tas i bruk som själva åldringsprocessen börjar (förutsatt att det oanvända däcket har förvarats på rätt sätt).

 

2. Vilka egenskaper är viktigast när man väljer sommardäck?

Mönstret och gummiblandningen är viktiga. Framför allt för att däcket ska ha bra våt- och bromsegenskaper och bra stabilitet. Speciellt i Skandinavien är det viktigt att däcken fungerar bra på vått underlag eftersom vi ofta har våta vägbanor även på sommaren. Däckens bromsegenskaper ska så klart vara bra både på vått och torrt väglag.

 

3. Är de dyraste däcken alltid bäst?

Det är nog så att man får vad man betalar för – dyrare däck är i regel bättre. Köper man lågprisdäck saknas ofta någon av de viktiga egenskaperna. Man ska köpa av de märkena som är störst och som man känner till. Har man köpt ett dåligt däck märker man det tyvärr inte förrän det är för sent, när man redan har krockat eller fått vattenplaning. Köp bra däck!

      CHECKLISTAN:
  • Hur slitna är dina sommardäck?(mönsterdjupet måste vara minst 1,6 millimeter enligt lag
  • Har du rätt lufttryck?
    (se bilens manual)
  • Om du köpte bilen begagnad, sitter det rätt däckdimension på bilen?
    (se godkända hjul- och däckdimensioner i bilens manual. Du vet väl att du hittar manualen till din bil på support.volvocars.com
Har man köpt ett dåligt däck märker man det tyvärr inte förrän det är för sent, när man redan har krockat eller fått vattenplaning.

4. När ska jag byta till sommardäck?

Väglaget där du bor och använder din bil styr när du ska byta till sommardäck. När snö och is smält bort och asfalt och grus tittar fram är det som regel dags för byte. Tänk dock på det under våren kan vara stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Det kan alltså vara isigt på morgnarna – när du kanske vanligen kör till jobbet.

Glöm inte heller att du enligt lag måste du ha vinterdäck till och med den 31 mars i Sverige om vinterväglag råder. Dina dubbdäck får du använda fram till och med senast den 15 april (om det inte är eller förväntas bli vinterväglag).

5. Hur ofta ska man mäta däcktrycket?

Oftare än de flesta gör. Det blir ju inte av att man gör det varje gång man tankar, men en gång i månaden bör det göras i alla fall. Däremellan kan man gå runt bilen och titta för att se om det är något däck som är lågt. Stabiliteten och säkerheten minskar med ett lågt däcktryck och bilens beteende blir annorlunda, därför är det viktigt att ha rätt tryck.

 

6. Vad ska man välja för däck om man kör en Volvo?

Man bör köpa de däcken som Volvo rekommenderar. De är utprovade tillsammans med den bilmodell man har vad gäller till exempel bilens vikt. Däcken är anpassade efter respektive bilmodell. Däcken som monteras på nya Volvobilar är märkta med VOL, och det är de däcken som är speciellt anpassade för varje unik Volvomodell.
Har du en Volvo från 2016 och framåt är den utrustad från fabrik med VOL-märkta däck. När det är dags att byta ska du därför helst byta till VOL-märkta däck för att bibehålla bilens säkra och trygga vägegenskaper.
Tänk på att däcken utgör din enda kontakt med vägbanan. Kör försiktigt!

Edit

– ett magasin från Volvo Cars.

 I Edit möter du nytänkande människor och lär dig om mobilitet, bilar och innovation.

LÄS FLER ARTIKLAR I EDIT