864 Bilar i lager

Vikten av att utföra regelbunden AC-service

En väl fungerande AC (luftkonditionering) i din Volvo kan göra resor under varma dagar mycket mer bekväma och njutbara. Men för att säkerställa att din AC fungerar optimalt och förhindra eventuella problem är det viktigt att regelbundet genomföra en AC-service för din bil. I denna artikel kommer vi att utforska varför det är viktigt att inte förbise denna viktiga underhållsåtgärd och hur det kan bidra till en trevligare och säkrare körupplevelse.

Vill du boka en AC-service?

Välj Reparation i steg 2 och skriv AC-service i fritextfältet 

Boka service
 • En service av bilens AC ingår normalt inte i en vanlig Originalservice. Du behöver därför boka en separat AC-service.
 • Systemet tappar cirka 5-8% gas (köldmedia) per år och behöver därför påfyllning ibland.
 • I en AC-service ingår tömning, rening, torkning samt påfyllning av gas.

Effektiv kylning

En av de främsta anledningarna till att genomföra en AC-service är att säkerställa att systemet förblir effektivt när det gäller att kyla ner kupén. Under åren kan AC-systemet tappa kylmedel och olja, vilket kan påverka dess prestanda. Genom att genomföra en regelbunden service kan våra tekniker kontrollera kylmedelnivån, se till att det inte finns några läckor och återställa systemet till optimala förhållanden. Detta säkerställer att din AC fungerar korrekt och ger den kylningseffekt som du behöver under varma dagar.

Förbättrad luftkvalitet

AC-systemet fungerar också som en luftrenare genom att filtrera ut damm, pollen, föroreningar och andra partiklar från luften som kommer in i kupén. Om filtren i AC-systemet blir smutsiga eller igentäppta kan det resultera i dålig luftkvalitet i bilens interiör, vilket kan vara särskilt besvärligt för personer med allergier eller astma. Genom att utföra regelbunden service kan dessa filter rengöras eller bytas ut, vilket leder till en renare och fräschare luft inuti bilen.

Längre livslängd för AC-systemet

En AC-service kan hjälpa till att förlänga livslängden för hela AC-systemet. Genom att identifiera och åtgärda mindre problem i tid, såsom läckage, slitna komponenter eller dåligt fungerande fläktar, kan du undvika att dessa problem utvecklas till större och dyrare reparationer. Att investera i regelbunden service kan vara kostnadseffektivt på lång sikt genom att förebygga omfattande skador på AC-systemet.

Säkerhet på vägen

En väl fungerande AC är inte bara viktig för komfort, utan också för säkerheten på vägen. När temperaturen stiger kan en överhettad kupé påverka föraren och orsaka trötthet, vilket kan leda till minskad koncentration och reaktionsförmåga. Genom att ha en effektiv AC som håller kupén sval kan du förbättra din körsäkerhet genom att vara mer alert och uppmärksam.

Viktig även på vintern

En AC tar bort fukt som utsöndras av snö och is under vintern. Genom att ha AC:n på även i vintertid håller du luften torr och slipper imma på vindrutan. Om du startar en defroster-funktion på bilen aktiveras automatiskt din AC. En elektronisk klimatanläggning fungerar endast om AC-systemet även gör det.

 • Verkstadstjänster

  Boka in någon av våra verkstadstjänster. Hos oss får du hjälp med allt som rör din Volvo – service, reparationer, tillbehör och omvårdnad.

 • Boka tid i våra verkstäder

  Här bokar du enkelt tid för service och andra verkstadsarbeten på någon av våra anläggningar.

 • Volvo Originalservice Classic

  Originalservice Classic är ett servicealternativ för bilar äldre än sex år. Det ger dig samma trygghet som du är van vid, till ett förmånligt pris.