833 Bilar i lager

Kontrollera däcktryck

Däcktryck är en av de viktigaste faktorerna för säker körning. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera däcktrycket, särskilt innan långa resor eller vid kalla temperaturer då trycket i dina däck kan sjunka.

Risker med för lågt däcktryck

Däck med för lågt tryck kan leda till dåligt grepp, ökad bromssträcka och ökad risk för punktering. Utöver det så minskar det även bilens lastförmåga. Beroende på vilken typ av däck du har så finns det olika sätt att kontrollera däcktryck.

Kontrollera trycket i äldre däck

Äldre bilar saknar ofta inbyggda däcktrycks sensorer, så dessa måste kontrolleras manuellt med hjälp av en däcktryckmätare. Dessa är enkla och använda och finns oftast att låna på bensinstationer eller att köpa i bilhandeln. För att mäta däcktrycket, ta bort ventilhatten och placera tryckmätaren på däckventilen. Se till att tryckmätaren sitter stadigt och läs av trycket på skalan. Jämför det mätta trycket med rekommendationerna för dina däck, dessa hittar du oftast antingen i din bils manual eller utskrivet på insidan av förardörren. Om trycket är för lågt, fyll på luft tills det når rekommenderat tryck.

Kontrollera däcktrycket på nyare däck med TPMS

Volvobilar av årsmodell 2015 och senare är utrustade med TPMS (Tyre Pressure Monitoring System), som mäter trycket i realtid. Om trycket är för lågt, kommer TPMS att ge en varning. I så fall bör du stanna och kontrollera däcktrycket med en däcktryckmätare och fylla på luft tills det når rekommenderat tryck.

Systemet behöver ibland kalibreras, speciellt efter ett hjulskifte. Vid hjulskifte används alltid det rekommenderade däcktrycket som standard. För lågt däcktryck kan öka bränsleåtgången, förkorta däckens livslängd och försämra bilens köregenskaper. Däcktrycket påverkar åkkomfort, vägljud och köregenskaper.

Det är viktigt att notera att olika däcktyper och bilar kan ha olika rekommendationer för däcktryck. Är du osäker rekommenderar vi att du tittar i din bils manual eller kontaktar oss för att höra vad som gäller för just dina däck.

Att regelbundet kontrollera däcktrycket är en enkel men viktig säkerhetsåtgärd som kan rädda liv. Glöm inte att kontrollera dina däck innan du ger dig ut på vägen.

Våra däcktjänster

  • Köp däck

    Här kan du enkelt beställa nya däck och få dem levererade till våra anläggningar.

  • Boka hjulskifte

    Vi hjälper dig skifta dina hjul. Boka tid online här.

  • Däckhotell

    Vi erbjuder förstklassigt däckhotell på alla våra anläggningar. Här kan du läsa mer om våra olika däckhotellspaket.