864 Bilar i lager

Volvo Cars startar produktionen av nya EX90

Volvo Cars firar den här veckan, eftersom fabriken utanför Charleston, South Carolina nu har börjat bygga nya helt elektriska EX90 – och de första kundleveranserna är planerade till andra halvåret i år. EX90 utökar inte bara Volvo Cars portfölj av helt elektriska bilar, utan representerar också ett paradigmskifte för företaget eftersom det är den första Volvo-bilen som drivs av core computing-teknologi – vilket möjliggör en ny era av säkerhet.

Den första beställda EX90 som rullade av bandet i Charleston var en elegant modell i kulören Denim Blue, avsedd för en kund i USA med leverans senare i år.

”Den helt elektriska Volvo EX90 är början på en ny era för Volvo Cars – en ny era för säkerhet, hållbarhet och människocentrerad teknik,” säger Jim Rowan, Volvo Cars VD. "EX90 tillverkas i USA och återspeglar vårt långsiktiga engagemang för våra medarbetare i South Carolina och den bredare amerikanska marknaden."

Långsiktigt engagemang i South Carolina

Volvo Cars första fabrik i USA öppnade sommaren 2018 strax utanför Charleston, en av de äldsta och mest anrika städerna i landet. Idag tillverkar Charleston-fabriken EX90 och S60 sedan, och den har kapacitet att bygga upp till 150 000 bilar per år.

Under de senaste åren har det gjorts omfattande investeringar i anläggningen. Karosseriverkstaden och lackeringsverkstaden har förnyats och utökats avsevärt, samtidigt som fabriken nu också har en toppmodern produktionslinje för batteripaket.

Med dessa investeringar är Volvo Cars produktionsanläggning i USA väl förberedd för denna nya era i dess fortfarande unga historia och återspeglar företagets långsiktiga engagemang i South Carolina och USA, där Volvo Cars är verksamt sedan nästan 70 år genom ett robust nätverk av 281 återförsäljare i 47 delstater.

Född elektrisk och banbrytande

EX90 är baserad på Volvo Cars nästa generations elbilsteknik, med en helt elektrisk räckvidd på upp till 600 km. EX90 är utformad för att vara den säkraste Volvobilen hittills, och drivs av nästa generations passiva och aktiva säkerhetsteknik och programvara som bygger på en bred uppsättning sensorer.

EX90 har sina rötter skandinaviska designprinciper och erbjuder moderna proportioner som optimerar säkerhet, effektivitet och estetik. Tack vare sin äkta sjusitsiga konfiguration är den en perfekt följeslagare för hela familjen, full av utrymme, mångsidighet och komfort.

EX90 levereras med ett kraftfullt core computer-system, är alltid uppkopplad och kan förbättras med tiden genom programuppdateringar. Dessa uppdateringar levereras av Volvo Cars mjukvaruingenjörer, möjliggörs av AI och informeras av datainsamling i realtid. EX90 är ett bevis på företagets globala tekniska kapacitet och bekräftar dess position som ledande i det pågående teknikskiftet inom bilindustrin.

Räckvidd enligt den realistiska WLTP-körcykeln under kontrollerade förhållanden för en ny bil. Den verkliga räckvidden kan variera. Siffrorna är baserade på preliminärt mål.

Fler nyheter

 • Vinnare av ImBox Customer Service Awards

  För andra året i rad har vårt kundserviceteam vunnit ImBox Customer Service Awards. Denna utmärkelse är ett bevis på vårt teams hårda arbete och dedikation till att erbjuda snabb, lättillgänglig och kundfokuserad service.

 • Volvo EX30 utsedd till “World Urban Car” 2024

  EX30 slog ut ett konkurrenskraftigt fält av nominerade och tilldelades titeln 2024 World Urban Car på New York International Auto Show.

 • Volvofinans Bank byter namn till Ziklo Bank

  Mycket är som vanligt och Volvofinans finns kvar som produktnamn och varumärke för alla Volvorelaterade tjänster – som Volvo Billån, Volvokort och Volvofinans sparkonto. Även betaltjänster och appen CarPay behåller sina namn.

 • Nu varnar din Volvo för olyckor framför dig

  Med nya Accident Ahead Alert introducerar Volvo Cars ytterligare en banbrytande uppkopplad säkerhetsfunktion i sina bilar: för första gången kan bilar varna förare om olyckor längre fram.