825 Bilar i lager

Så lagar vi din vindruta

Victor Tornberg är Personlig Servicetekniker i Svensk Volvohandel. För Edit berättar han hur din vindruta är uppbyggd, hur du vårdar den och vad du bör tänka på om du drabbas av ett stenskott.

TEXT: GUSTAF SJÖHOLM FOTO: RASMUS PUNELL
Artikeln är från EDIT, ett magasin från Volvo Cars

 

Vad är egentligen ett stenskott?

Stenskott uppstår när grus eller småsten träffar vindrutan på din bil och det blir sprickbildning i det yttre lagret av rutan. Det leder ofta till missfärgning eller till att stenskottet växer till en spricka.
 

Hur är en vindruta uppbyggd?

En vindruta består av laminerat glas vilket innebär två lager glas och en plastfilm emellan – för att rutan inte ska splittras vid en olycka. När du har fått ett stenskott har det alltså blivit en spricka i det yttre lagret.


Går det alltid att laga ett stenskott?

Inte om stenskottet befinner sig nära bilens A-stolpar eftersom vindrutan har en bärande funktion. Tänk på att en spräckt ruta kan resultera i en försvagad kaross. Vi lagar inte heller stenskottet om det sitter i förarens synfält (som vi i branschen brukar kalla för den “kritiska ytan”) eftersom man ibland efter en lagning kan se en svag brytning i vid solnedgång.


Vad gör jag om jag får ett stenskott?

Stenskottet kan leda till att hela rutan spricker – därför ska du så fort som möjligt se till att åtgärda det.


Det är alltså brådis?

Ja, boka en tid för lagning på en gång! Särskilt temperaturväxlingar kan göra att sprickbildningen går snabbare. Och om du inte har tid att laga rutan direkt kan du sätta på ett så kallat stenskottsplåster som skyddar mot att ytterligare smuts och fukt tränger in i sprickan. Stenskottsplåster kan du hämta kostnadsfritt hos din Volvohandlare.

Boka glasreparation

Efter att ha fyllt sprickan med lagningsvätska, så kallat resin, härdar Victor med UV-ljus.

Enkel skadeanmälan i Volvia-appen

Volvia försäkring har samlat allt du som Volvo-ägare behöver för en enkel och snabb skadeservice i sin app.

Laga stenskott från 100 kr

Om du behöver laga ett stenskott i vindrutan kan vi hjälpa dig. Våra servicetekniker och glastekniker är specialutbildade på Volvo och vet precis vilka metoder som ska användas för ett säkert resultat. Med försäkring hos Volvia betalar du endast 100 kronor i självrisk och kan dessutom göra din skadebesiktning online.

Byt vindruta från 1 600 kr

Skulle det inte gå att laga vindrutan är det viktigt att den nya vindrutan monteras på ett korrekt sätt.

Vi använder alltid Volvo Originaldelar och kalibrerar dessutom alla assistanssystem efteråt. På så sätt kan vi garantera att vindrutan uppfyller samma höga säkerhetskrav som när bilen var ny.

Hur stort kan ett stenskott vara för att det ska gå att laga?

Vi brukar säga att om stenskottet är större än en gammaldags femkrona så lagar vi inte det utan byter istället rutan. Och som sagt, ju äldre stenskottet är, desto mindre är chansen att vi kan laga det.


Hur fungerar själva lagningsprocessen?

Vi börjar med att suga ut luften som letat sig in genom sprickan i yttre lagret med en vakuumpump. Sen fyller vi hålrummet i rutan med en genomskinlig lagningsvätska, så kallat resin, och härdar sedan med UV-lampa. Vid härdningen skapas återigen styrka och synbarhet.


Varför ska jag laga hos en Volvoverkstad?

Vi använder alltid certifierade Volvo Originaldelar och gör först en kvalificerad bedömning om det går att laga stenskottet eller om rutan måste bytas. Om din vindruta behöver bytas, tänk på att det är ett avancerat och viktigt ingrepp. Flera sensorer och andra komponenter kan behöva kalibreras efter ett vindrutebyte - för att funktioner som autobroms, trötthetsvarnare och aktiv körfältsvarnare ska fungera som det är tänkt. Att byta vindruta på rätt sätt kan alltså vara avgörande för din bils säkerhet. 

Edit

– ett magasin från Volvo Cars.

 I Edit möter du nytänkande människor och lär dig om mobilitet, bilar och innovation.

LÄS FLER ARTIKLAR I EDIT