630 Bilar i lager

Tvätta bilen med ett rent samvete

Det sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan varje år. Att tvätta bilen på garageuppfarten innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för miljön men även för oss människor. Dessutom är de svåra för naturen att bryta ner.

Tvätta bilen med ett rent samvete och välj någon av våra Biltvättar i stället. Hos oss tvättar du smart, smidigt och skonsamt. 

Varje år släpps 2 000 ton olja och 5 ton tungmetaller ut i vår natur på grund av biltvättning på gatan eller garageuppfarten.

Vad händer när jag tvättar bilen på gatan? 

Om du tvättar din bil på gatan, parkeringsplatsen eller garageuppfarten rinner vattnet oftast ner i en dagvattenbrunn. Med tvättvattnet följer tungmetaller, oljerester och föroreningar av olika slag samt tensider och andra kemikalier från bilschampo och avfettningsmedel. Det orenade vattnet går sedan via dagvattensystemet direkt ut i vattendrag, sjöar och hav där det gör skada för både växter och djur.

Skulle du tvätta bilen i garaget, så leds vattnet till kommunens reningsverk. De miljöfarliga ämnena i tvättvattnet stör reningsprocesserna i reningsverket och försämrar slammets kvalitet.

Biltvättar eller "gör-det-själv" hallar är utrustade för att samla upp tvättvattnet. Därför är det helt klart värt att ta en tur till biltvätten!


En grönare biltvätt hos Tvätta

Det är viktigt för oss att göra ett så litet avtryck på miljön som möjligt. Därför är våra Tvätta-anläggningar ISO-certifierade, uppfyller Naturvårdsverkets riktvärden och lever minst upp till kommunernas krav.

Tvättas anläggningar återvinner i genomsnitt 85% av allt vatten, med toppnoteringar på hela 92% återvinning. Det finns även oljeavskiljare kopplade till anläggningarna och alla tvättmedel är miljöanpassade.

Samtliga Tvätta i Sverige är certifierade enligt ISO 14001, vilket innebär att det finns dokumentation och utbildning i ett miljöledningssystem. Hela verksamheten har gåtts igenom på ett systematiskt sätt för att ta hand om både inre och yttre miljö – och miljömål är fastställda.

Här kan du tvätta din bil

Upplands Väsby

Truckvägen 20

Läs mer

Kista

Kronåsvägen 2

Läs mer

Enköping

Traktorgatan 6

Läs mer

Bålsta

Lillsjörännan 6 (vid ICA Maxi)

Läs mer

Vallentuna

Smidesvägen 2

Läs mer

Sörred

Sörredsmotet

Läs mer

Lundby

Gropegårdsgatan 6

Läs mer

Tuve

Örnekulans väg 1

Läs mer
  • Tvätta - biltvätt

    Vill du få bort smutsen från skogsvägarna, bli av med vägsaltet eller bara ha en fin bil inför helgen? Hos oss tvättar du bilen på ett smidigt och skonsamt sätt. Nyhet! Tvätta bilen med vår nya app.

  • Bilvård & rekond

    Ta hand om din bil och öka bilens livslängd. Boka något av våra bilvårdspaket.