833 Bilar i lager

Vett och etikett för elbilsladdning

I takt med att elbilar blir allt vanligare har även behovet av laddningsstationer ute på vägarna ökat. För att säkerställa en smidig och rättvis laddningsupplevelse för alla är det viktigt att följa vett och etikett för elbilsladdning. Kan man parkera bilen vid en laddstation och vara borta i två dagar? Är det okej att ta el när någon annan laddar? Och får man ställa bilen var som helst för att ladda? 

Denna guide ger dig insikter och rekommendationer för att vara både hänsynsfull och effektiv vid laddningsstationer.

Planera din laddning

Om möjligt, försök att planera din laddning i förväg. Om du vet att du kommer att behöva ladda din elbil under en viss tid, försök att undvika de mest efterfrågade tiderna på dagen. Att ladda under mindre trafikerade tider kan hjälpa till att undvika köer och säkerställa tillgängligheten av laddningsplatser för andra användare.

Använd rätt parkeringsplats

Reserverade parkeringsplatser för elbilsladdning är avsedda för just detta ändamål. Se till att endast parkera på dessa platser om du faktiskt laddar din elbil. 

Kommunicera

Om du befinner dig vid en laddningsstation där alla uttag är upptagna och du behöver ladda omedelbart, kan det vara en bra idé att prata med andra elbilsägare. Fråga vänligt om någon snart planerar att avsluta sin laddning eller om de kan flytta sin bil när de är färdiga. Att ha en öppen dialog kan hjälpa till att främja samarbete vid laddningsstationen.

Håll koll på laddningstiden

Laddningsplatsen är ingen vanlig parkeringsplats utan det är viktigt att du är medveten om laddningstiden. När du laddat batteriet, plugga ur kontakten och flytta bilen. På så sätt ger du möjligheten för andra elbilsägare att ladda sina fordon.

Använd laddningsappar

Många laddningsstationer kräver att du använder en laddningsapp för att starta och avsluta laddningen. Se till att ha appen installerad och vara bekant med dess användning innan du anländer till laddningsstationen. På så sätt kan du undvika att blockera laddningsplatsen medan du försöker hantera eventuellt tekniskt strul.

Till alla eldrivna Volvo Recharge-modeller medföljer det ett Plugsurfing-konto, vilket ger dig tillgång till ett av Europas största och modernaste laddnätverk. Plugsurfing är integrerat direkt i Volvo Cars-appen. I appen kan du hitta tillgängliga laddstationer, hantera betalning, samt se laddningshistorik och kvitton, allt på ett och samma ställe.

Ladda ner Volvo Cars-appen

Dela laddningsuttag

Om en laddningsstation har flera uttag, försök att använda endast ett uttag per elbil. På så sätt kan fler fordon använda laddningsstationen samtidigt. 

Snabbladda

Vissa laddningsstationer erbjuder snabbladdningsalternativ som kan ladda din elbil betydligt snabbare än vanliga laddningspunkter. Om din elbil kan dra nytta av snabbladdning och du endast behöver kortare laddningstid, överväg att använda snabbladdningsalternativet istället för att blockera en vanlig laddningspunkt längre än nödvändigt.

Ladda inte mer än du behöver

En regel att hålla koll på är att inte ladda de sista 20 % av batteriet. Det beror helt enkelt på att den sista procentsatsen går mycket långsammare än vad det tar att ladda upp till 80 %. Står det andra personer i kö kan du ta upp laddningsplatsen onödigt länge.

Ta väl hand om laddkabeln

Se till att hålla laddningskabeln platt längs marken och inte i vägen för andra användare. Undvik att släpa kabeln i marken eller blockera gångvägar. Håll också laddningsuttaget rent och undvik att smutsa ner det, så att andra kan använda det utan problem. När bilen är färdigladdad, kom ihåg att hänga tillbaka laddningssladden i hållaren.

Hjälp till att underhålla laddningsutrustningen

Om du märker några tekniska problem eller skador på laddningsutrustningen, informera laddningsoperatören eller laddningsstationsansvarig. Genom att vara uppmärksam på och rapportera eventuella problem hjälper du till att säkerställa att laddningsstationen fungerar korrekt för alla användare.

Respektera säkerhetsanvisningar

Följ alltid eventuella säkerhetsanvisningar som finns vid laddningsstationen. Dessa kan inkludera anvisningar om brandsäkerhet, korrekt användning av laddningsutrustning och åtgärder vid nödsituationer. Att vara medveten om och följa dessa riktlinjer hjälper till att säkerställa att alla kan använda laddningsstationen tryggt. 

 

Genom att följa dessa riktlinjer för vett och etikett för elbilsladdning kan vi alla bidra till en positiv och effektiv upplevelse vid laddningsstationer. Kom ihåg att vara medveten om andra elbilsägare och vara beredd att dela på laddningsresurserna för att skapa en smidig och hållbar elbilsladdningsmiljö. Trevlig laddning!

Läs mer om elbil

 • Video: Så laddar du din elbil/laddhybrid

  Hur du laddar är en viktig del av att äga en laddbar bil. Men hur gör man? Allt detta förklarar vi i denna film.

 • Fyra vanliga myter om elbilar

  När priserna på bensin och diesel skenar är det dags att en gång för alla slå hål på fyra vanliga myter om elbilar.

 • Så maxar du körsträckan med elbil

  Går det verkligen att resa långt med elbil? Här har vi samlat ett gäng olika tips för en smidig långresa.

 • Elbilar

  Upptäck våra elbilar. Ibland är det tysta sättet det mest kraftfulla. Utan att släppa ut några avgaser och med mindre buller, oavsett hastighet.