420 Bilar i lager

Anders skulle aldrig köpa bil online

Anders Johansson, 27, i Uddevalla, har aldrig shoppat vare sig skor eller kläder på nätet. Köpa bil online skulle han ”aldrig” göra. Trodde han – tills han i januari fick upp ögonen för en svart Volvo V90 till bra pris på volvocarretail.se. ”Jag köpte bilen utan att ha sett den i verkligheten”, säger Anders.

Att betala 215 000 kr för en bil som kört 10 360 mil utan att ha sett den i verkligheten. Kan man verkligen det?

– Min inställning var att jag aldrig skulle göra det. Det är så mycket pengar, och jag ville ju själv undersöka bilen på plats, med egna ögon, säger Anders Johansson.

Ändå hände det.

Beslutet kan tyckas ännu märkligare med tanke på att han, till skillnad från många 90-talister, drar sig för att köpa saker på nätet rent generellt, vad det än må vara.

– Jag gillar att kunna se och kontrollera de varor jag köper fysiskt för att verkligen vara nöjd.

Hur blev det då så att du köpte bilen online?

– Jag såg bilen listad på Wayke.se och att den fanns att köpa på volvocarretail.se. Min första tanke var att det kändes avlägset, men tänkte sen ”vad tusan, jag kan väl ta mig mig dit?” (det är 42 mil bort, reds anm). Jag såg att bilen fanns på ett webblager och skickade en intresseanmälan.

Så du planerade att åka från Västkusten för att kolla in bilen på plats, på lagret?

– Ja, men efter att ha fått bra kontakt med säljaren nästa dag behövdes inte det. Han gav ett väldigt stort förtroende. Han tog sig ut på webblagret, och tog självmant upp saker som att ”där har vi en repa, den kan vara lite klurig att få bort” och ”det finns lite dubbsläpp på vinterdäcken”. Jag sa att jag ville veta alla skador på bilen nu och inte sen, och han var transparent, konkret och hjälpsam. Det fanns redan ett 20-tal bilder på sajten, men han tog fler bilder. Jag kände att jag fick så mycket information, och fick så bra förtroende för både säljaren och företaget i stort, att det räckte för mig.

Före leverans betalade han hela beloppet via sin internetbank.

– Det var öppet köp, så enda risken var ju att behöva köra tillbaka bilen och sen ta mig tillbaka till Uddevalla på något sätt. Och jag kände mig säker på bilen, säger Anders Johansson.

Ursprungsplanen var att köpa en Volvo XC70.

– Jag var helt inställd på det, men tyckte att den låg högt i pris i förhållande till hur länge modellen har funnits med. Så jag började kolla lite vagt på andra. Så när jag såg den här Volvo V90:n kändes den ”spot on” med sin svarta färg och svarta inredning. Den drar dessutom mindre bränsle, 0,48 liter milen, och har ändå fyrhjulsdrift.

Vilken annan research gjorde du innan du bestämde dig?

– Jag kollade en hel del recensioner på Youtube. Särskilt vill jag vilka nackdelar som andra upplevde med Volvo V90-modellen. Många tog upp att de saknade manuella reglage och knappar för temperaturer och sådana saker. Många irriterade sig på displayen. Det var småsaker, och var inte avgörande för mitt beslut.

Hur ser du på utvecklingen att köpa bil online?

– Det kommer att öka såklart, både för helt nya modeller och begagnade bilar. En fördel är ju att man får tillgång till betydligt större utbud än hos den lokala bilhandlaren. Men för att få mig att köpa bil online är förtroendet avgörande. Som onlineköpare blir man helt beroende av att någon annan har gjort en riktigt bra undersökning av bilen. Att sälja med överdriven positivitet fungerar inte på mig. Och jag skulle inte köpa en bil som jag inte har åkt i. Showrooms kommer att behövas, säger Anders Johansson.

Fakta: Det här är bilköparen Anders

Namn: Anders Johansson

Ålder: 27

Familj: Flickvän, mamma och syster

Bor: Uddevalla

Yrke: VCATS-koordinator på Empir Industry

Intressen: Bilar, snickeri, vandring, "fixa och dona"

Lyssnar helst på i bilen: Country

Längsta bilfärden i livet: ”Roadtrip i USA 2017, 950 mil!”

Bästa med bilen så här långt: ”Otroligt bekväm och låg bränsleförbrukning.”

Använder 4-hjulsdriften till: ”Att köra uppför berget i Ljungskile för att åka skidor på vintern och Dra motorbåten upp & ner på båtramper under sommaren.”

Övriga bilar: Röd Volvo V70. ”Ser original ut men trimmad till 416 hästkrafter.”

Volvobilar tillgängliga online

 • Volvo Car Kista

  Volvo XC60 T8 TwEn AWD

  T8 TE Momentum Advanced Edition (SELEKT)

  2020 4 250 mil
  459 900 kr Privatleasing 7 000 kr/mån
 • Volvo Car Kista

  Volvo V90 T8 TwEn AWD

  T8 TE Inscription (SELEKT)

  2020 7 624 mil
  429 900 kr Privatleasing 6 700 kr/mån
 • Volvo Car Arlandastad

  Volvo XC40 Recharge Single Motor

  Core Edition

  2023 0 mil
  Ny bil
  537 900 kr
 • Volvo Car Arlandastad

  Volvo XC60 D4

  D4 Momentum Edition

  2020 6 993 mil
  339 900 kr
 • Volvo Car Arlandastad

  Volvo XC40 T3

  T3 FWD Momentum Edition

  2020 4 200 mil
  259 000 kr
 • Volvo Car Arlandastad

  Volvo XC90 T6 AWD

  T6 AWD R-Design 7-säten

  2018 10 713 mil
  479 000 kr
 • Volvo Car Arlandastad

  Volvo XC40 T5 Recharge

  R-Design

  2022 987 mil
  499 900 kr
 • Volvo Car Kista

  Volvo V60 D3

  D3 Momentum SE II

  2020 12 142 mil
  219 900 kr