891 Bilar i lager

Volvo EX30 utsedd till “World Urban Car” 2024

Liten och mäktig – nya Volvo EX30 har fått en stor utmärkelse på prestigefyllda World Car Awards!

EX30 slog ut ett konkurrenskraftigt fält av nominerade och tilldelades titeln 2024 World Urban Car i en presentation som hölls 28 mars på New York International Auto Show. Volvo Cars minsta SUV någonsin utsågs också till en av de tre bästa bilarna i världen från en lista med 38 nominerade.

"Att vinna det här priset med EX30 är otroligt glädjande och en stark validering av vår ambitiösa elektrifieringsstrategi", säger Jim Rowan, Volvo Cars VD. "Kundernas respons på EX30 har överträffat våra förväntningar, och det har visat sig vara en perfekt bil för dagens marknad när ett växande antal bilköpare byter till helt elektriska bilar. Jag är övertygad om att EX30 kommer att bidra starkt till vår tillväxt i år och framöver."

EX30 presenterades förra sommaren och har redan vunnit flera stora priser, bland annat The Sun Car of the Year, Small SUV/Crossover of the Year från Sunday Times och Eco Warrior of the Year från Top Gear magazine.

EX30 är därmed ett starkt tillskott till Volvo Cars produktportfölj, som också innehåller flera mycket attraktiva plug-in- och mildhybridmodeller i flera segment. Dessa bilar är en viktig brygga på vägen mot företagets ambition att bara sälja elbilar år 2030.

Sedan lanseringen har EX30 snabbt visat sig vara en mycket populär bil bland kunderna – baserat på orderboken förväntar Volvo Cars att den kommer att bli en av företagets mest sålda modeller i år.

Det är en bil som är byggd på en specialdesignad elbilsplattform. Förutom att producera noll avgasutsläpp har den utvecklats med fokus på att hålla koldioxidavtrycket till ett minimum under bilens hela livscykel.

EX30-köpare kan välja mellan tre elektriska drivlinor: en version med en motor med 200 kW (272 hk) och ett batteri på 51 kWh; En utökad räckvidd med en motor med ökad batterikapacitet till 69 kWh. och en Twin Motor Performance-modell med 315 kW (428 hk) och ett batteri på 69 kWh. EX30 har en räckvidd på upp till 476 km och batteriet kan laddas från 10 till 80 procents kapacitet på drygt 25 minuter.

Laddningstiderna är beroende av faktorer som utomhustemperatur, aktuell batteritemperatur, laddningsutrustning, batteriets skick och bilens skick.

Räckvidd enligt den realistiska WLTP-körcykeln under kontrollerade förhållanden för en ny bil. Den verkliga räckvidden kan variera.

Funktioner och tjänster kanske inte är tillgängliga på alla marknader och kommer inte att vara standard på alla marknader eller för alla modeller.

Fler nyheter

 • Volvo Cars uppgraderar elbilar och harmoniserar modellnamn

  Volvo Cars effektiviserar och standardiserar modellnamnen för sina elektriska bilar. De helt elektriska modellerna XC40 Recharge och C40 Recharge byter namn till EX40 respektive EC40.

 • Volvo Cars tillkännager ”end of diesel” på Climate Week NYC

  Produktionen av alla dieseldrivna Volvo Cars-modeller upphör i början av 2024. Om några månader kommer den sista dieseldrivna Volvobilen att ha byggts, vilket gör Volvo Cars till en av de första biltillverkarna att ta detta steg.

 • C40 Recharge tilldelas fem stjärnor i Euro NCAP:s säkerhetstester

  Helt elektriska Volvo C40 Recharge har tilldelats fem stjärnor för säkerhet i Euro NCAP:s tester 2022 och gör därmed sina syskon i vårt modellprogram sällskap som en av de säkraste bilarna på vägarna.

 • Sverigefavorit i toppform

  Sveriges just nu mest registrerade bil Volvo XC40 har blivit ännu bättre. Edit var nyfiken på senaste upplagan av Volvo XC40 och tog ett snack med Emma Berntsson, kommersiell projektledare på Volvo Cars.