893 Bilar i lager

Nya Volvo XC40 – Sverigefavorit i toppform

Sveriges just nu mest registrerade bil har blivit ännu bättre. Edit var nyfiken på senaste upplagan av Volvo XC40 och tog ett snack med Emma Berntsson, kommersiell projektledare på Volvo Cars.

TEXT: GUSTAF SJÖHOLM FOTO: VOLVO CARS
Artikeln är från EDIT, ett magasin från Volvo Cars

"Man kan säga att vi nu ger den populära XC40 en energidos för att hänga med i vår resa som elbilstillverkare."
säger Emma Berntsson, Kommersiell projektledare på Volvo Cars.

En ny typ av Volvo

För fem år sedan presenterade Volvo Cars en bil med en helt egen karaktär. En något kompaktare och mer ungdomlig suv som stack ut jämfört med XC60 och XC90. Utvecklarna på Volvo Cars hade genomfört djupintervjuer med potentiella kunder världen över för att förstå behov och förväntningar från en ny generation bilköpare. Resultatet blev en mångsidig och praktisk bil.
Volvo XC40 blev snabbt en succé som mycket riktigt lockade köpare från flera olika kundgrupper. Den högre markfrigången gav ett smidigt insteg och bidrog till god sikt i trafiken – uppskattat av förare och passagerare i alla åldrar.
Invändigt kändes XC40 betydligt större än på utsidan, tack vare den smarta CMA-plattformen – en god egenskap för familjer och personer med friluftsintressen. Och vi som jobbar på Volvo Cars har vant oss vid återkommande förfrågningar från personer som både vill köra och synas med Volvo XC40.

Blir bara bättre och bättre

Emma Berntsson är projektledare på Volvo Cars och har jobbat med XC40-modellen under flera år, bland annat när den helt elektriska versionen introducerades 2019. När modellprogrammet nu uppdateras exteriört och interiört som ett led i Volvo Cars elektrifieringstrategi är det återigen under Emmas vakande öga.

– Sedan våra bilar i allt större utsträckning kan förses med ny mjukvara via molnet utvecklas de löpande hela tiden. Förut blev en bil daterad i samma ögonblick som den rullade ut från försäljningshallen, så är det inte idag. De flesta av våra nya bilar kan uppdateras kontinuerligt, med så kallade ”over-the-air-uppdateringar” på samma sätt som din smartphone, och blir på så vis hela tiden allt bättre och bättre. För Volvokunder innebär det också färre servicebesök när bilarna i större utsträckning kan underhålla och uppdatera sig själva.

Vilka är nyheterna?

– Största nyheten är att även mildhybrid-versionerna, utöver helelektriska XC40, får vårt nya Androidbaserade infotainmentsystem med inbyggda Google-tjänster. Mildhybriderna får även vårt nya avancerade förarstödssystem ADAS. Helt elektriska XC40 får en uppdaterad front i samma stil som crossovern C40 och helt läderfria interiörer med nya dekorinlägg.

Hörde jag något om pixlar?

– Dessutom får helelektriska XC40 och mildhybridversionerna våra nya så kallade Pixel-strålkastare med 84 individuellt styrda LED-pixlar*, som gör det mer bekvämt att köra i mörker. Du kan köra med helljuset aktiverat mer eller mindre hela tiden, eftersom bilen känner av och individuellt bländar av upp till fem bilar samtidigt.

Fler nyheter på insidan?

– Den helt elektriska XC40 går nu att beställa med vår lyxiga ullmixklädsel. Med den markerar vi att alla våra bilar inom några år kommer att vara helt läderfria. Läs mer om morgondagens material i vår artikel Tuffare än läder.
Dessutom har vi kryddat interiören med de snygga bakgrundsbelysta dekorinläggen Topography som gjorde premiär i Volvo C40 Recharge – inspirerade av fjällmassiven i Abisko.

Vad tycker du bäst om med bilen?

– Jag gillar XC40s design, att den fortfarande känns aktuell och har snygga proportioner, men även att bilen är så praktisk och fungerar precis lika bra i stan som på landsvägen. XC40 är också en mycket trevlig och komfortabel bil att köra, och allra bäst blir det med de helt elektriska varianterna som ger en fantastisk körglädje som måste upplevas.

Berätta!

– Känslan av kontroll blir extra stor i våra helt elektriska bilar. De lyder och svarar på minsta input från föraren. För mig känns vår väg framåt som elbilstillverkare självklar. Det är med stor förväntan Volvo Cars nu går vidare in i nya elektrifierade projekt. 

Läs mer om XC40

*På grund av rådande halvledarbrist kan tillgängligheten för denna funktion påverkas.

Fler nyheter

  • Direkt integration med Google Assistant

    Volvo Cars blir den första biltillverkaren som direkt integrerar sina bilar med Google Assistant-aktiverade enheter.

  • YouTube kommer till din Volvo

    Uppspelning av YouTube-videor kommer till alla Volvo-bilar med infotainmentsystem från Google.

  • Upp till 90 km på en laddning

    Med ny, förbättrad drivlina för laddhybriderna i 90- och 60-serierna klarar du nu vardagskörningen på en enda laddning.