833 Bilar i lager

Volvo Car Sörred testar ny trådlös laddningsteknik

Volvo Cars integrerar och testar ny trådlös laddningsteknik skarpt i stadsmiljö med utvalda partners, för att utvärdera potentialen hos tekniken för framtida elbilar.

Under en treårsperiod kommer en liten flotta av den helt elektriska Volvo XC40 Recharge att användas som taxibilar av Cabonline, den största taxioperatören i Norden, och laddas trådlöst på stationer i Göteborg.

"Gothenburg Green City Zone gör att vi kan testa spännande ny teknik i verklig miljö och utvärdera den över tid för en potentiell framtida bredare lansering"
säger Mats Moberg, R&D-chef på Volvo Cars.

Testet med den trådlösa laddningstekniken är ett av många projekt i det strategiska initiativet Gothenburg Green City Zone, där valda områden i staden används som levande testbäddar för utveckling av hållbar teknik.

Laddningsstationerna som används i testet levereras av Momentum Dynamics, en ledande leverantör av trådlösa elektriska laddningssystem. Laddningen startar automatiskt när ett fordon som stödjer tekniken parkerar över en laddningsplatta i gatan, vilket gör att förarna kan ladda enkelt utan att behöva kliva ur bilen. 

Laddningsstationen överför energin via laddningsplattan, och energin plockas upp av en mottagare i bilen. För att säkerställa att bilen parkeras optimalt över laddningsplattan kommer Volvo Cars att använda bilens 360-graders kamerasystem. För de helt elektriska XC40 Recharge-bilar kommer laddningseffekten att vara över 40 kW ,vilket gör att laddningen går cirka fyra gånger snabbare än med en kabelansluten 11 kW växelströmsladdare, och nästa lika snabbt som med en 50 kW likströmsbaserad laddare.

Totalt kommer Volvobilarna att köras mer än 12 timmar om dagen och komma upp i en körsträcka på 10 000 mil om året, vilket gör testet till det första hållbarhetstestet för helt elektriska Volvobilar i ett kommersiellt användningsscenario. 

Volvo Car Sörred kommer delta i det trådlösa laddningsprojektet tillsammans med Volvo Bil, det svenska energibolaget Vattenfall och dess laddningsnät InCharge, stadens energibolag Göteborg Energi, och Business Region Göteborg, en kommunal ekonomisk utvecklingsbyrå som ägs av Göteborgs stad.

Förra året deltog Volvo Cars i lanseringen av initiativet Gothenburg Green City Zone, som har som mål att uppnå ett helt klimatneutralt och utsläppsfritt transportsystem i en zon i Göteborg senast 2030. Användning av en riktig stad som testplats kommer att göra det möjligt för Volvo att snabba upp utvecklingen av teknik och tjänster inom områdena elektrifiering, delad mobilitet, autonom körning, uppkoppling och säkerhet.

Fler nyheter

  • Direkt integration med Google Assistant

    Volvo Cars blir den första biltillverkaren som direkt integrerar sina bilar med Google Assistant-aktiverade enheter.

  • YouTube kommer till din Volvo

    Uppspelning av YouTube-videor kommer till alla Volvo-bilar med infotainmentsystem från Google.

  • Upp till 90 km på en laddning

    Med ny, förbättrad drivlina för laddhybriderna i 90- och 60-serierna klarar du nu vardagskörningen på en enda laddning.