682 Bilar i lager

Förbered dig inför vinterns äventyr

Årets mörkaste och kallaste säsong är här och för dig som drar iväg på vintersemester med bil finns en hel del att tänka på. Här får du tips och råd om hur du kan förbereda dig för en säker vistelse ute på vintervägarna.

Byt till vinterdäck i tid

Det första, och kanske viktigaste, i vinter är att byta till vinterdäck i tid! Det ger dig en säker körning under våra kalla månader och de är obligatoriska att ha på vid vinterväglag från och med 1 december. När det blir kallare ute hårdnar nämligen gummit på sommardäcken, vilket gör att greppet minskar.

  • Vinterdäck är det lag på att du ska använda (om det råder vinterväglag) mellan 1 december och 31 mars.
  • Dubbdäck är förbjudna mellan 16 april och 30 september, förutsatt att det inte råder vinterväglag.

Boka hjulskifte

 

Se över vinterdäckens skick och mönsterdjup

Är vinterdäcken på? Nu är det dags att se över däckens skick. Kontrollera mönsterdjupet, att däcktrycket är rätt och kolla över efter slitage eller allmänna skador. Om du hittar något fel, är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Kanske är det dags för nya vinterdäck?

  • Minsta mönsterdjup på dina vinterdäck, enligt lag, är 3 mm.

Beställ däck online

Bra att ha med i bilen på vinterns resor

  • Varningstriangel.
  • Isskrapa, snöskyffel och snöborste.
  • Startkablar.
  • Extra filt och varma kläder.
  • Reflexväst.
  • Förbandsväska.
  • Ficklampa och extra batterier.
  • Bogserlina.
  • Grus i petflaska (bra om du kör fast).
  • Mobilladdare/powerbank.
  • Värmeljus och tändstickor/tändare.

Du hittar det mesta i någon av våra butiker, kom in till oss så hjälper vi dig vinterutrusta bilen. 

Hitta till våra butiker

Se över olja och andra vätskor

När du kontrollerar bilens vätskor, se till att motorn är kall. 

Kontrollera att du har rätt mängd:

  • Olja
  • Spolarvätska (välj färdigblandad så behöver du inte tänka på fryspunkten.)
  • Kylarvätska

 

Undersök så alla lampor fungerar

Att lamporna på din bil fungerar är alltid viktigt, men kanske extra under vintern då vi har årets mörkaste månader. Ofta är det körning i snö och regn, vilket ställer höga krav på sikten. Se över dimljus, strålkastare, blinkers, backljus och bromsljus så att de fungerar samt rengör dem.

 

Byt ut vindrutetorkarna

Vindrutetorkare slits och blir hårda med tiden och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Kör du med gamla och slitna torkarblad riskerar du sämre rikt, vilket är farligt i snöstorm eller vid körning under mörka vintermorgnar och -kvällar.


Använd takboxen rätt

Ska du ägna semestern åt skidåkning, snowboard eller någon annan aktivitet med mycket packning? Då är takbox en bra investering för att få plats med all packning. Här är några viktiga punkter att tänka på:

  • Börja med att fästa två takräcken på bilen som du monterar takboxen på. Se till att den hamnar mitt på taket, dels för att få en jämn belastning, dels för att den inte ska sticka ut för långt där bak och förstöra bagageluckan om du råkar öppna utan att tänka dig för.
  • Lasta inte för tungt på taket! Placera hellre de tyngsta sakerna inne i bilen. Maxvikten hittar du i bilens instruktionsbok och gäller lastens, takräckets och takboxens vikt tillsammans.
  • Packa allt i boxen så tätt som möjligt så att inget ligger löst inuti. Större saker som skidor bör surras fast för att de inte ska glida runt och skada boxen eller annan packning.
  • Glöm inte bort att bilens totalhöjd ökar med en takbox om du till exempel ska köra in i ett garage eller liknande.
  • Tänk på att ha takboxens öppning in mot kanten om du behöver stanna längs vägen för att plocka fram något.
  • En takbox ökar vindmotståndet och ger en högre bränsleförbrukning. Ta därför av boxen från bilen när du inte använder den.

 

Tänk på detta vid vinterkörning

Det är alltid av stor vikt att ta det lugnt i trafiken men under vintern krävs det extra mycket säkerhetstänk. Se till att hålla ordentligt avstånd till bilen framför, bromssträckan blir 3–4 gånger längre på vinterväglag.

Många tror att blixthalkan kommer först när det blir riktigt kallt, men den uppstår framför allt vid underkylt regn eller kraftig dimma. Risken är störst när temperaturen ligger mellan tre plusgrader och tre minusgrader. Blixthalkan, eller ishalkan, är väldigt svår att se eftersom den ofta är genomskinlig. Var extra uppmärksam vid skuggiga partier, i anslutning till broar, nära sjöar och vattendrag, i dalgångar och öppna landskap.

 

En extra vän på vägen med Volvo Assistans

Ibland händer tyvärr tråkigheter längs vägen, kanske råkar du ut för punktering, maskinhaveri eller får slut på drivmedel. I alla nya Volvobilar ingår tre års Volvo Assistans*. Det innebär att du får hjälp så fort du får problem med din bil. Dygnet runt och i alla västeuropeiska länder. Det kan vara allt från däckbyte om du får punktering i mörker och ösregn på E4:an, till att bärga bilen och se till att du får boende eller flyg betalt medan den repareras.

För hjälp i Sverige: 020-55 55 66

För hjälp utomlands: +46 31 518 335

*Volvo Assistans ingår i nybilsköpet under tre år räknat från första registreringsdagen. Därefter kan Volvohandlaren förlänga Volvo Assistans ett år i taget vid varje servicetillfälle. Förlängningen sker i så fall automatiskt fram tills att din Volvo fyller tio år*. Med andra ord kan du njuta av den här extra tryggheten i ända upp till elva år. En av marknadens absolut starkaste assistanslösningar.

 

Glöm inte att ladda ner Volvo Cars-appen

Volvo Cars-appen, tidigare Volvo On Call, är en tjänst som förenklar din vardag och hjälper dig att få ut mer av din Volvo. Innehåll och funktioner är optimerade för din bil och dina tjänster. Appen erbjuder information, manualer, support och servicebokning. För uppkopplade bilar erbjuds även bilstatus och fjärrstyrning av praktiska fordonsfunktioner. Får du problem längs vägen är denna app din bästa vän och ger svar på många frågor och besvär

Volvo Cars-appen är gratis och kan laddas ned där appar finns.

App Store

Google Play