629 Bilar i lager

Maximera räckvidden i din elbil under vintern

Vintertid är det extra viktigt att planera körningen med din elbil. Här har vi samlat våra bästa tips för att optimera räckvidden under de kallare månaderna på året.

Börja med att borsta och skrapa

Innan avfärd är det bra att borsta av bilen från snö och is, då den adderade vikten kan påverka räckvidden negativt. Det är dessutom inte lagligt att köra omkring i en bil täckt med stora lager snö, det kan göra att sikten och lampor skyms samt påverkar köregenskaperna. Eftersom en elbil saknar värme från en förbränningsmotor så smälter inte is och snö lika lätt på vissa karosspartier.

Förvärm bilen

Att förvärma bilen är bra, då ett varmt batteri inte behöver göra av med energi på att hitta den bästa möjliga arbetstemperaturen. Om du kan parkera din bil i varmgarage är detta också en fördel, jämfört med att parkera utomhus. Du förvärmer bilen när den fortfarande står på laddning. Tänk på att det går bra att förvärma även i mindre utrymmen, då en elbil inte har några utsläpp till skillnad mot en bil med förbränningsmotor.

Om du förvärmer bilen så läggs heller ingen energi på att värma upp kupén, vilket är mer energikrävande hos en elbil jämfört med hos en fossilbil där  överskottsvärmen från motorn hjälper till att värma kupén. Är batteriet varmt kan det dessutom enklare ta emot den genererade energin från enpedalskörning när du kör.

Viktigt med rätt däcktryck

När det är kallt sjunker lufttrycket i däcken och detta ökar rullmotståndet och därmed elförbrukningen. Därför är det extra viktigt under vintern att se till så att du har rätt däcktryck.

Sätt på ratt- och stolsvärme

För att på ett energieffektivt sätt värma kupén är det bra att använda ratt- och stolsvärmen, vilket ger ett trivsamt klimat i bilen.

Aktivera räckviddsoptimering

I mittendisplayen på din elbil har du något som heter ”Räckviddsassistent”. Där hittar du funktionen ”Räckviddsoptimering” som justerar klimatinställningarna för att spara energi och optimera din bils räckvidd. Om du har mer än 50% laddning stängs denna funktion av automatiskt.

Undvik oplogade vägar

Om det är möjligt, låt bli att köra på oplogade och snöiga vägar. Det är mer energikrävande för bilen.

En jämn och planerande körning

På vintern är det extra viktigt att planera din körning, både för att förlänga räckvidden men även för trafiksäkerheten. Håll en jämn hastighet, bromsa mjukt och jämt och undvik plötsliga och kraftfulla inbromsningar.

Använd One Pedal Drive

Vid körning i stadsmiljö och i lägre hastighet är det en fördel att använda One Pedal Drive-läget (regenererande bromsning). Det är en bekväm och energieffektiv funktion som även kan göra din körning på halt och svårt vinterväglag mer säker. Vid körning i högre hastigheter, så som på motorväg, bör du dock inte ha One Pedal Drive-läget aktiverat. I det läget är det mer energieffektivt att frirulla samt undvika omotiverade inbromsningar. Det krävs alltid mer energi att accelerera upp till tidigare hastighet än vad som regenererades under inbromsningen, även om bromsning med bromspedalen också regenererar energi.

Ladda direkt efter körning

Precis efter körning är batteriet som varmast och har de bästa förutsättningarna för att ta emot energi. Låt därför inte bilen svalna utan ladda den direkt efter körning.

Förbered bilen inför vinterns äventyr

Här får du tips och råd om hur du kan förbereda dig för en säker vistelse ute på vintervägarna.