825 Bilar i lager

Driv ditt liv med nya Volvo EX90

Vi är många som försöker att värna miljön genom att återvinna de material vi kan, laga mat på ett sätt som leder till mindre matsvinn eller köra elbil. När det gäller att göra din energianvändning mer hållbar kan det dock vara svårt att veta hur du kan öka andelen förnybara källor i elen som du använder.

För samtidigt som elektrifieringen av samhället ökar, där bilar utgör en viktig del av den gröna omställningen, kan ökad efterfrågan på el leda till att elnätet utsätts för betydande belastning.

Vi anser att med dubbelriktad laddning kan elbilar ha potential att bidra till att minska denna belastning när de är inkopplade. Att de tillsammans med många andra elbilar kan utgöra ett virtuellt kraftverk. Den kan också hjälpa till att tillgodose energibehov i ditt hem och, när den är urkopplad, bli ett batteri på hjul som driver ditt liv på språng – för din matlagning, elverktyg eller musiksystem.

Se videon

Den första Volvobilen med dubbelriktad laddning

Den kommande, helt elektriska Volvo EX90, som avtäcks den 9 november, blir den första Volvon med hårdvara som är förberedd för dubbelriktad laddning.

Dubbelriktad laddning kommer inledningsvis att erbjudas på utvalda marknader och har potential att hjälpa dig göra din energianvändning billigare, effektivare och mer hållbar.

I kombination med smarta laddningsfunktioner som kommer till Volvo Cars smartphone-app kommer Volvo EX90 göra det möjligt för dig att ladda din bil när efterfrågan från nätet och priserna är låga – vilket vanligtvis innebär att det finns mer förnybara källor i energimixen – och spara den lagrade energin för senare användning.

När tekniken blir tillgänglig kan dubbelriktad laddning i Volvo EX90 göra det möjligt för dig att driva ditt hem, liksom andra elektriska apparater.

– Med Volvo EX90 kan du driva ditt liv, säger Oliver Loedel, Head of Electrification Ecosystem. – Du kan använda batteriet på många olika sätt, från att underhållsladda din elcykel när du är på resa, till att ansluta en elektrisk spis när du campar. Bilen kan till och med driva ditt hus under de timmar på dygnet då spotpriset på el är högt.

Förutom att användas för laddning av apparater och andra enheter kommer din bil i slutändan att kunna ge en hjälpande hand och dela med sig av lite av sin laddning till andra, kompatibla Volvobilar. En annan fördel är att du inte behöver oroa dig om bilens batteri skulle ladda ur. Du kan också få samma hjälp själv från andra Volvobilar.

Där det finns tillgängligt kommer hela laddningsprocessen att vara automatisk och hanteras helt och hållet av den smarta laddningsfunktionen i Volvo Cars-appen. Den underliggande algoritmen ser också till att du laddar och laddar ur batteriet på ett begränsat sätt, vilket minskar risken för den typ av försämring av batteriet som går att undvika.

Utanför elnätet

Beroende på de specifika reglerna på respektive energimarknad kan dubbelriktad laddning också göra det möjligt för kunderna att stötta elnätet på olika sätt. Det kan vara att ta in mer el under tider då det finns ett överskott på förnybar energi, eller att sälja tillbaka el under de timmar då efterfrågan är större. Om de flesta bilar har denna funktion i framtiden skulle nätet kunna balanseras oftare. Det skulle kunna öka nätets övergripande hållbarhet genom att minska det potentiella energislöseriet från förnybara källor vid tidpunkter då produktionen är större än efterfrågan.

Föreställ dig följande scenario: Du kommer hem från jobbet med mycket energi kvar i bilens batteri, som har laddats tidigare med billigare el från bättre källor. Under kvällen kan din bil kopplas in för att använda energin i batteriet när elpriserna är högre. Eftersom energi i allmänhet är billigare när klimatneutrala källor bidrar mer till strömförsörjningen, kan denna energitransaktion spara pengar på din elräkning, samtidigt som den återför bra framställd el till nätet.

– Vi tror att i en framtid där våra kunder kan stötta nätet med hjälp av denna teknik, vilket möjliggör effektivare och mer hållbar el i vardagen, säger Olivier Loedel.

Vi planerar att erbjuda den hårdvara du behöver för att börja använda dubbelriktade laddningsfunktioner, inklusive en avancerad laddningsbox och energihanteringssystem för hemmet. Andra tillbehör som adapterkontakter för apparater och kablar för laddning av andra bilar kommer också att finnas tillgängliga.

 

Det finstilta

  • Framtida teknik och funktioner beskrivs, och funktionaliteten kan variera. Funktioner är eventuellt inte tillgängliga på alla marknader och kommer inte att erbjudas som standard på alla marknader eller för alla modeller.
  • Det dubbelriktade laddningserbjudandet kommer initialt att lanseras på utvalda marknader. Vi undersöker för närvarande vilka användningsfall vi kommer att kunna erbjuda på olika marknader.
  • Vi kommer att utrusta Volvo EX90 med den hårdvara som behövs för att kunna stötta elnätet, och vi utvärderar för närvarande på vilka marknader det skulle vara möjligt att erbjuda våra kunder detta.

Fler nyheter