857 Bilar i lager

Vägen mot hållbar transformation

Just nu genomgår näringslivet en historisk omställning med fokus på hållbarhet och elektrifiering. Förändringen påverkar inte bara själva industriprocesserna utan allt runt omkring oss - samhället, företagen och konsumenterna. För de som leder utvecklingen öppnar framtiden upp för betydande möjligheter. I tid av utveckling är det de innovativa ledarna som tar initiativet och formar vägen framåt.

Den 9 april bjöd vi in till Volvo Car Kista för att lyssna till några av våra främsta förändringsledare. Deras insikter och erfarenheter är en källa till inspiration och vägledning, för oss alla. För det är tillsammans vi skapar förändring. 

Grön omställning inom stålindustrin

Först upp på scen under eftermiddagen var Martin Lindqvist - VD och koncernchef på SSAB. SSAB har tagit en vägledande roll i att driva utvecklingen mot grön transformation genom sitt fokus på grönt stål. Det viktigaste målet är att vara säkraste bolaget inom stålindustrin. 

Under 2010-talet insåg Martin att stål- och cementindustrin per automatik hamnade under kategorin ”hard-to-abate industry”, vilket innebär en marknad med hög miljöpåverkan som är svår att förändra. Där och då startades en vision om att detta måste gå att ställa om. Ett samarbete med LKAB och Vattenfall påbörjades 2016 för att se vilka möjligheter som fanns för att minska koldioxidutsläppen. 2021 levererade SSAB den första fossilfria stålen till Volvo Group och siktar nu på att bli klimatneutrala senast 2030 med SSAB Zero-initiativet. Martin poängterade att drivkraften för omställningen inte enbart är politiskt motiverad utan även ett resultat av ökad efterfrågan från konsumenter som blir allt mer medvetna om hållbarhetsfrågor. Samarbeten med företag såsom Volvo Cars anses vara banbrytande och framdrivande för en förändring i affärsmodeller. Trots utmaningar som tillgången på biokol i USA, vilket är en central ingrediens i den fossilfria ståltillverkningsprocessen, är SSAB beslutsamt och planerar att modernisera sina anläggningar i Oxelösund och Luleå för att fortsätta att leda hållbarhetsomställningen.

Martin Lindqvist
VD och koncernchef - SSAB

Volvo Cars ska vara helt elektriskt 2030

Bilindustrin genomgår nu djupgående förändringar och möter nya krav från konsumenter, myndigheter och samhället i stort. Volvo Cars står inför en utfasning av förbränningsmotorn och utforskar nya affärsmöjligheter i elektrifieringen. En transformation som tidigare aldrig skådats. På plats för att prata om detta var Johan Lannering - Head of Strategy & Collaborations på Volvo Cars.

En central poäng som Johan framhöll var att det är avgörande att aldrig tappa motivationen bakom transformationen mot hållbarhet. Det finns tre huvudfaktorer som driver denna transformation: lagstiftning, kundkrav och teknologisk utveckling. Volvo Cars ser övergången från fossila bränslen till batteridrivna fordon som en relativt enkel och viktig del av denna transformation. För att göra denna övergång meningsfull är det nödvändigt att använda fossilfri el för att ladda de elektriska fordonen.

Vidare betonade Johan vikten av att bevara biodiversitet och att säkerställa hållbarhet i gruvindustrin för att säkra tillgången på material som nickel till batterier. Volvo Cars är mycket aktiv i att ta kontroll över hela värdekedjan för sina produkter, från ursprunget av material till den färdiga produkten. 

Han noterade också den betydande roll som partnerskap spelar för att möta branschens utmaningar och krav. En annan viktig aspekt är att designa och tillverka bilar med en lång livslängd och med fokus på återvinning. Förutom att fokusera på fordonsproduktionen har de också expanderat sin verksamhet till energilagringssystem och energihubs som integreras med fordonen. Samarbetet med Northvolt för att bygga en gigafabrik för batteriproduktion är ett konkret exempel på företagets satsningar inom detta område. Dessutom samarbetar Volvo Cars med Eolus Vind för att säkerställa tillgång till fossilfri elektricitet för företagets behov och bidra till den övergripande målsättningen om en hållbar energiförsörjning.

Johan Lannering
Head of Strategy & Collaborations - Volvo Cars

Ansvarsfullt kaffe utan mellanhänder

I paus fick vi förmånen att ta del av kaffe från Balck Coffee. Sebastian Balck är grundare av företaget som har en unik position som det enda kafferosteriet utan mellanhänder i landet. Trots att kaffe är en stor handelsvara, kämpar majoriteten av producenterna med att täcka sina produktionskostnader. Deras vision är att skapa ett kafferosteri där kaffebonden själv kan sätta priset, vilket är en utmaning i dagens marknad. Genom att jobba direkt med producenter i länder som Nicaragua och Brasilien och fokusera på full transparens i leverantörskedjan, importerar de kaffe direkt från kaffeproducenten. Detta säkerställer att kaffet är av hög kvalitet och producerat under rättvisa förhållanden.

Tack vare samarbetet med Balck Coffee, bjuder Volvo Car Retail på hållbart producerat kvalitetskaffe på våra anläggningar, från en alldeles egen producent.

Sebastian Balck
Grundare Balck Coffee

Hållbar vardag för människor på väg

För Volvo Car Retail är ett av företagets tre fokusområden hållbarhet. På scen för att prata om detta hade vi Lina Strand - Innovation & hållbarhetschef på Volvo Car Retail. Volvo Car Retail har som vision att skapa en hållbar vardag för människor på väg. Tillsammans ska vi göra betydande skillnad för våra kunder, anställda, branschen i stort och kommande generationer.

Lina berättade om förändrade kundbeteenden, där både B2B- och B2C-marknader ställer ökade krav på redovisning och transparens. Kundfrågor rör sig nu alltmer kring utsläpp, räckvidd och transparens i råvarukedjan. Volvo Car Retail har satt upp ambitiösa mål att bli nettonoll av växthusgaser och strävar efter att integrera hållbara affärsstrategier i sin verksamhet på lång sikt. En viktig del av vår vision är att uppnå klimatneutrala anläggningar. För att nå dessa mål betonar Lina vikten av partnerskap och att arbeta tillsammans för att säkerställa stöd och en gemensam agenda.

För att ta konkreta steg mot målen köper Volvo Car Retail in grön el sedan 2022 och vi har genomfört inventeringar på våra verkstäder för att hantera farliga produkter och separera aluminium, vilket även visat sig ha en positiv ekonomisk effekt. Dessa åtgärder har inte bara lett till positiva förändringar när det gäller kundvärde och engagemang, utan också förbättrat arbetsmiljön, säkerheten och kompetensutvecklingen på företaget.

Lina Strand
Innovation- och hållbarhetschef - Volvo Car Retail

Eftermiddagen gick över i en paneldiskussion och publikdialog med Martin, Johan och Lina, modererat av Tommy Borglund - Forskare och lärare vid Center for Sustainable Business vid Örebro Universitet. Det diskuterades viktiga frågor så som utmaningarna i omställningen, det strategiska skiftet i praktiken, vikten av partnerskap samt ledaregenskaper inom hållbar transformation.

Inspirierande matupplevelse

Till sist avslutades kvällen med en unik mingelmeny tillagad av stjärnkocken Jonas Svensson. Jonas delade med sig av sina erfarenheter och insikter om hur man kan integrera ekologiska och hållbara matval i restaurangbranschen. Han betonade vikten av att utforska alternativ och berättade om en resa han gjorde till Gotland för att lära sig om grönsaksodling, vilket ledde till öppnandet av hans nya matdestination, INDIA’S. Restaurangen är en hyllning till Elite Hotels grundare Bicky Chakraborty där traditionell indisk matlagning möter moderna och nordiska influenser med högt fokus på vegetariska rätter. Hans kreativa tillvägagångssätt och passion för hållbar matlagning gjorde middagen till en minnesvärd avslutning på en fantastiskt inspirerande eftermiddag och kväll.  

Tommy Borglund - Moderator
Forskare och lärare vid Center for Sustainable Business vid Örebro Universitet.

Jonas Svensson
Krögare och grundaren av koncepten Miss Voon - Stockholm, Uppsala, Skellefteå samt Goma Asiatisk gastropub och INDIA'S.

”Jag vill rikta ett varmt tack till alla talare och deltagare för en inspirerande kväll fylld av givande diskussioner och samtal. Det är genom sådana engagerade möten och samarbeten som vi kan fortsätta vår resa mot hållbar transformation. Era insikter är avgörande för att forma en bättre och mer hållbar framtid för oss alla. Tillsammans kan vi göra verklig skillnad. Tack.” – Lina Strand - Innovation och hållbarhetschef Volvo Car Retail.

Läs mer om hållbarhet

 • Volvo Cars tillkännager ”end of diesel” på Climate Week NYC

  Produktionen av alla dieseldrivna Volvo Cars-modeller upphör i början av 2024. Om några månader kommer den sista dieseldrivna Volvobilen att ha byggts, vilket gör Volvo Cars till en av de första biltillverkarna att ta detta steg.

 • Tvätta bilen med ett rent samvete

  Att tvätta bilen på garageuppfarten innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Tvätta bilen med ett rent samvete och välj någon av våra Biltvättar i stället.

 • Driv ditt liv med Volvo EX90

  Den kommande, helt elektriska Volvo EX90, blir den första Volvon med hårdvara som är förberedd för dubbelriktad laddning.

 • Hållbarhet

  Volvo vill vara ett klimatneutralt företag 2040. Det är också en av de största utmaningarna som vi någonsin har stått inför. Vi är en del av problemet och därför är det upp till oss att ändra vad vi gör och hur vi gör det.