720 Bilar i lager

Nu varnar din Volvo för olyckor framför dig med branschledande säkerhetsteknik

Du kör på en slingrande landsväg. Det är omöjligt att se bortom nästa krök eller krön. Plötsligt varnar din Volvo dig: det har skett en olycka framför dig. När du lugnt saktar in och kommer runt nästa kurva ser du en kraschad bil i ditt körfält. Tack vare varningen var du förberedd och kunde reagera proaktivt.

Med nya Accident Ahead Alert introducerar Volvo Cars ytterligare en banbrytande uppkopplad säkerhetsfunktion i sina bilar: för första gången kan bilar varna förare om olyckor längre fram direkt med hjälp av realtidsdata från en trafikledningscentral. Funktionen kommer att finnas tillgänglig i kompatibla Volvobilar i Europa, med start i Danmark.

Syftet är att hjälpa förare att undvika kollisioner och trafikstockningar orsakade av en olycka längre fram, och funktionen är utformad för att omedelbart varna föraren om en trafikolycka upp till några hundra meter längre fram. Positionsdata tillhandahålls av nationella vägmyndigheter och kompatibla bilar, till att börja med andra Volvobilar.

"Med hjälp av vår banbrytande uppkopplade säkerhetsteknik kan vår Accident Ahead Alert hjälpa Volvoförare att undvika obehagliga överraskningar, samtidigt som de bidrar till att göra vägarna säkrare för alla", säger Åsa Haglund, chef för Volvo Personvagnars säkerhetscentrum. "Tack vare vårt samarbete med Vejdirektoratet och andra partner i ekosystemet Data for Road Safety kan vi introducera den här nya funktionen och fortsätta vårt ledarskap inom säkerhetsinnovationer."

Volvo Cars branschledande uppkopplade säkerhetsteknik, som introducerades 2016, använder företagets eget moln baserat på realtidsdata. Det gör det möjligt för Volvobilar att kommunicera med varandra och varna förare om halt väglag och faror i närheten. På samma sätt kan förare nu varnas för olyckor längre fram oavsett tid på dygnet.

Framöver planerar Volvo Cars att integrera mer trafikdata som delas av andra partner i det europeiska ekosystemet Data for Road Safety , inklusive nationella trafikledningscentraler i andra länder och bilar från andra märken.

För att göra vägarna säkrare för alla uppmanar Volvo Cars fler vägmyndigheter att dela med sig av anonyma uppgifter om trafikolyckor och uppmuntrar andra biltillverkare att ansluta sig och erbjuda liknande teknik. Volvo Cars har åtagit sig att dela med sig av uppkopplade säkerhetsdata så att andra kan integrera dem i säkerhetsfunktionerna, och kommer att fortsätta att göra det.

"Vi är glada över att Volvo Cars som första biltillverkare har börjat använda vårt nya dataflöde för trafikhändelser i realtid", säger Stine Bendsen, chef för det danska trafikledningscentret vid Vejdirektoratet. "En snabb varning om en olycka längre fram ger föraren mer tid att sakta ner och öka avståndet till framförvarande bil. Detta bidrar till att minska risken för följdkollisioner och skydda de personer som arbetar med att röja vägen."

För Volvoägare är det enkelt att bidra till trafiksäkerheten genom att välja datadelning: aktivera den med hjälp av tillvalet "uppkopplad säkerhet" i bilens centerdisplay. Bilen kommer då att kunna varna föraren om en olycka längre fram genom att använda varningsblinkersen i instrumentbrädan och, om tillgängligt, head-up-displayen. Du kan vara säker på att endast den väsentliga informationen kommer att delas med andra bilar och att uppgifterna kommer att anonymiseras för att säkerställa din integritet.

Fler nyheter