891 Bilar i lager

Laddat

Allt du behöver veta om elektrifiering

Volvo Cars har som mål att bli en ledare på den snabbt växande marknaden för premium-elbilar och planerar att bli ett helt elektriskt bilmärke senast 2030. Stora framsteg inom laddningsteknik har gjort det enklare än någonsin att byta från en fossildriven till en helt elektrisk bil. Här guidar vi dig i hur du ska tänka kring allt från val av bil till laddmöjligheter.

Hur långt kommer man på en laddning?

Avståndet en elbil kan resa på en enda laddning beror på flera faktorer, inklusive bilens batterikapacitet, energieffektivitet, hastighet, körningsstil och väg- och väderförhållanden.

 • Volvo EX90: upp till 585 km
 • Volvo EX30: upp till 475 km
 • Volvo C40 Recharge: upp till 578 km
 • Volvo XC40 Recharge: upp till 570 km

Vad betyder elbilsräckvidd enligt WLTP?

Elbilsräckvidden enligt WLTP (förkortning för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) är det uppskattade avstånd som en elbil kan färdas på en laddning baserat på standardiserade tester.

Så maximerar du elbilens räckvidd

Hastighet och körstil

Precis som för en vanlig bensin- eller dieselbil kan en mer ekonomisk körstil hjälpa till att öka räckvidden för en elbil. Körning vid högre hastigheter kräver mer energi och därför bidrar en lugn körstil med sänkt hastighet till att förbättra den totala räckvidden. Alla elbilar från Volvo inkluderar appen 'Range Assistant'. Det är ett praktiskt verktyg för att kontrollera energiförbrukningen och hjälpa till att utveckla en mer effektiv körstil.

Temperatur på in- och utsida

Räckvidden för en elbil kan minska vid låga temperaturer, eftersom batteriet då fungerar mindre effektivt. Och en elvärmare använder mycket energi för att värma kupén. För att bevara din räckvidd i kallare temperaturer kan du förkonditionera din bil genom Volvo Cars-appen under tiden som den är ansluten till en laddbox.På så sätt använder du elnätet, istället för bilbatteriet, när du behöver värma bilen. Och under din resa använder de uppvärmda sätena och ratten mycket mindre elektrisk energi än värmaren.

One pedal drive

Alla våra helt elektriska bilar har enpedalsdrift, även kallat ”regenerativ bromsning” som standard. Detta gör det möjligt för dig att sänka hastigheten genom att släppa gaspedalen (oroa dig inte, du får fortfarande en bromspedal). Elmotorn fungerar då som en elektrisk generator och hjälper till att ladda batteriet varje gång du saktar in.

Laddskolan

Volvo Recharge heter vår modellserie med laddbara bilar och är en del av vårt engagemang mot en hållbar framtid. Volvo Recharge kombinerar säkerhet, design och teknik för en avgasfri körning utan att kompromissa med prestanda. Elbil eller laddhybrid beror på din livsstil. Vi har båda! Laddskolan är framtagen för att ge svar på de vanligaste frågorna inför ditt val av laddbar bil.

Se laddskolan

Upptäck vårt utbud av laddbara bilar

 • Elbilar

  Upptäck våra elbilar. Ibland är det tysta sättet det mest kraftfulla. Utan att släppa ut några avgaser och med mindre buller, oavsett hastighet.

 • Laddhybrider

  Vi erbjuder ett brett utbud av laddhybrider i alla storlekar. Hitta den modell som passar bäst just för dig.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddningstiderna för en elbil eller laddhybrid från Volvo Cars kan variera beroende på olika faktorer som utomhustemperatur, vilken laddningsmetod som används och storleken på bilens batteri. Optimera effektiviteten hos din elbil från Volvo med förkonditionering av batteriet. Den här funktionen ser till att batteriet har en perfekt temperatur innan det laddas. Det förkortar laddningstiderna och ser till att du kan ta dig tillbaka ut på vägen snabbare.

Snabbladdning

27-28 min (elbil)

Hemma eller offentligt

6-8 /h (elbil) - 3-4 /h (laddhybrid)

Hur laddar jag min bil?

Vi rekommenderar dig att ladda din elbil via en laddbox. Att ladda elbilen i ett vanligt eluttag i hemmet kan vara brandfarligt, tar längre tid och är ett sämre val ekonomiskt.

Genom att installera en laddbox får du en säker och effektiv laddstation som kan ladda din elbil upp till tio gånger snabbare än genom ett vanligt eluttag. Självklart hjälper vi dig med vad för typ av box du ska köpa.

Offentlig laddning

För dig som kör våra elbilar kan du ladda bilarna med vår tjänst, Volvo offentliga laddningstjänst (VPCS), som lanseras tillsammans med vår nya partner, DCS. Den nya tjänsten erbjuder funktioner som fjärrstart och -stopp via Volvo Cars-appen, månadsbetalningar med kreditkort eller PayPal, konton för företagsförare, prenumerationserbjudanden och ett kostnadsfritt laddningskort. VPCS är tillgänglig i de flesta europeiska länder och du registrerar ett VPCS-konto i Volvo Cars-appen för att få tillgång till laddningsnätverket.

 • Laddboxar

  Upptäck vårt utbud av laddboxar, anpassade för att passa alla modeller och situationer.

 • Skattereduktion för Grön Teknik

  Få avdrag med 50 procent av kostnaderna och maximalt 50 000 kr när du köper en smart laddbox med installation.

Kontakter för att ladda din elbil

Det finns fyra olika kontakt-typer på marknaden: Typ 1, Typ 2, CCS och CHAdeMO. Kontakterna CCS och CHAdeMO är till för snabbladdning och de andra två är för så kallad normalladdning.

I Europa är det bestämt att CCS och Typ 2 ska vara standardiserade kontakter vilket innebär att bilar från europeiska biltillverkare i regel är utrustade med dessa kontakter.

För amerikanska och asiatiska bilar är det istället CHAdeMO och Typ 1 kontakten som är standard.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Hur mycket "drar" egentligen en elbil? Är det bättre och billigare att ladda hemma eller på stan? Här försöker vi reda ut en del frågetecken.