483 Bilar i lager

Laddat

Allt du behöver veta om elektrifiering

Allt fler svenskar väljer elbil framför en fossildriven bil idag och det kommer hela tiden nya modeller för en mängd olika behov. Här försöker vi guida dig som konsument i hur du ska tänka kring allt från val av bil till laddmöjligheter.

Miljöbonus för elbilar

Visste du att du sedan 1 juli 2018 får en bonus på 70 000 kronor om du köper en ny elbil? Det är en del av det så kallade bonus-malus-systemet som regeringen införde för att öka andelen miljöanpassade fordon. Bilar med höga koldioxidutsläpp får istället en högre fordonsskatt de tre första åren.

Nya regler kring laddboxar från januari 2021

Den 18 juni 2019 beslutade riksdagen om vårändringsbudgeten och den 27 juni gavs Naturvårdsverket möjlighet att betala ut bidrag för laddstationer åt privatpersoner. Från och med 1 januari 2021 tar Skatteverket över ansvaret från Naturvårdsverket för bidraget till installation av laddbox för privatpersoner. Därmed ändras både regelverket och förfarandet av bidraget som nu går över i skattereduktion.

Läs mer om Grön teknik-stödet

Hur långt kan man köra en elbil på en laddning?

De flesta av dagens elbilar har en räckvidd på 20-30 mil och utvecklingen mot längre räckvidd går snabbt och flera modeller har redan passerat 40 mil, bland annat Volvo XC40 Recharge. Men exakt hur långt du kommer på en laddning beror helt på hur mycket energi som kan lagras i batteriet. Bilens energiförbrukning påverkas av flera saker så som vädret, temperaturen, vägunderlaget, luftmotståndet och om du har kupévärmare eller luftkonditionering på inne i bilen.

Laddskolan

Volvo Recharge heter vår modellserie med laddbara bilar och är en del av vårt engagemang mot en hållbar framtid. Volvo Recharge kombinerar säkerhet, design och teknik för en avgasfri körning utan att kompromissa med prestanda. Elbil eller laddhybrid beror på din livsstil. Vi har båda! Räckvidden på våra laddhybrider gör det möjligt för de flesta att klara vardagspendlingen helt på el. Hur du laddar är en viktig del av att äga en elbil. Laddskolan är framtagen för att ge svar på de vanligaste frågorna inför ditt val av laddbar bil.

Upptäck vårt utbud av laddbara bilar

  • Elbilar från Volvo

    Upptäck en elbil från Volvo. Ibland är det tysta sättet det mest kraftfulla. Utan att släppa ut några avgaser och med mindre buller, oavsett hastighet.

  • Laddhybrider från Volvo

    Volvo erbjuder ett brett utbud av laddhybrider i alla storlekar. Hitta den modell som passar bäst just för dig.

Så laddar du din elbil

En elbil kan laddas på olika sätt men det lättaste är att göra det där den står under en längre stund till exempel hemma eller på arbetsplatsen. Det går att ladda bilen i ett vanligt eluttag men Elsäkerhetsverket avråder från det då det innebär en viss brandrisk och dessutom tar lång tid. Se det därför som en nödlösning om det inte finns några andra alternativ och ha hela tiden uppsikt över laddningen.

Det säkraste är att installera en laddstation i garaget eller vid parkeringsplatsen. Det är en enkel process som ska göras av ett elinstallationsföretag med verksamhetstyp "Övriga anläggningar för användning av el".

När du köper laddbox av oss ingår alltid grundinstallation som utförs av behörig elektriker.

Utforska vårt utbud av laddboxar

Hur lång tid behöver bilen laddas?

Att ladda din elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar, allt beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Oftast tar det längre tid hemma, men då är det också enkelt att ladda bilen över natten när du ändå inte använder den. Det går desto fortare med snabbladdningsstationer som du ofta hittar vid snabbmatsrestauranger, bensinstationer och köpcentrum.

Idag finns det nästan 2 000 publika laddstationer och drygt 8 000 laddpunkter över hela landet.

Så här långt kan du köra när du laddat en timme.