420 Bilar i lager

Laddat

Allt du behöver veta om elektrifiering

Allt fler svenskar väljer elbil framför en fossildriven bil idag och det kommer hela tiden nya modeller för en mängd olika behov. Här försöker vi guida dig som konsument i hur du ska tänka kring allt från val av bil till laddmöjligheter.

Skattereduktion för Grön Teknik

Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för dig som vill installera en laddbox hemma. Detta innebär att du har möjlighet att göra skatteavdrag för Grön teknik med upp till 50 % av dina kostnader (maximalt 50 000 kr) när du köper en smart laddbox med installation.

Läs mer om Grön teknik-stödet

Hur långt kan man köra en elbil på en laddning?

Antalet mil du kan köra varierar men många av dagens elbilar klarar mellan 30–40 mil på ren eldrift. Kör du till exempel en Volvo XC40 Recharge kommer du cirka 40 mil på en laddning.  

Faktorer som påverkar räckvidden är framförallt bilmodell, typ av elbil, batterikapacitet, hur mycket el bilen gör åt, temperatur, väglag, körstil och hastighet. 

Enkla knep att ta till för att maximera räckvidden är att köra mjukt med god framförhållning och hålla nere hastigheten. Dessutom har många elbilar förprogrammerade körlägen som hjälper dig att dryga ut antalet mil per laddning.

Laddskolan

Volvo Recharge heter vår modellserie med laddbara bilar och är en del av vårt engagemang mot en hållbar framtid. Volvo Recharge kombinerar säkerhet, design och teknik för en avgasfri körning utan att kompromissa med prestanda. Elbil eller laddhybrid beror på din livsstil. Vi har båda! Räckvidden på våra laddhybrider gör det möjligt för de flesta att klara vardagspendlingen helt på el. Hur du laddar är en viktig del av att äga en elbil. Laddskolan är framtagen för att ge svar på de vanligaste frågorna inför ditt val av laddbar bil.

Se hela laddskolan

Upptäck vårt utbud av laddbara bilar

  • Elbilar

    Upptäck våra elbilar. Ibland är det tysta sättet det mest kraftfulla. Utan att släppa ut några avgaser och med mindre buller, oavsett hastighet.

  • Laddhybrider

    Vi erbjuder ett brett utbud av laddhybrider i alla storlekar. Hitta den modell som passar bäst just för dig.

Så laddar du din elbil

En elbil kan laddas på olika sätt men det lättaste är att göra det där den står under en längre stund till exempel hemma eller på arbetsplatsen. Det går att ladda bilen i ett vanligt eluttag men Elsäkerhetsverket avråder från det då det innebär en viss brandrisk och dessutom tar lång tid. Se det därför som en nödlösning om det inte finns några andra alternativ och ha hela tiden uppsikt över laddningen.

Det säkraste är att installera en laddstation i garaget eller vid parkeringsplatsen. Det är en enkel process som ska göras av ett elinstallationsföretag med verksamhetstyp "Övriga anläggningar för användning av el".

När du köper laddbox av oss ingår alltid grundinstallation som utförs av behörig elektriker.

Utforska vårt utbud av laddboxar

Hur lång tid behöver bilen laddas?

Att ladda din elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar, allt beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Oftast tar det längre tid hemma, men då är det också enkelt att ladda bilen över natten när du ändå inte använder den. Det går desto fortare med snabbladdningsstationer som du ofta hittar vid snabbmatsrestauranger, bensinstationer och köpcentrum.

Idag finns det nästan 2 000 publika laddstationer och drygt 8 000 laddpunkter över hela landet.

Så här långt kan du köra när du laddat en timme.

Kontakter för att ladda din elbil

Det finns fyra olika kontakt-typer på marknaden: Typ 1, Typ 2, CCS och CHAdeMO. Kontakterna CCS och CHAdeMO är till för snabbladdning och de andra två är för så kallad normalladdning.

I Europa är det bestämt att CCS och Typ 2 ska vara standardiserade kontakter vilket innebär att bilar från europeiska biltillverkare i regel är utrustade med dessa kontakter.

För amerikanska och asiatiska bilar är det istället CHAdeMO och Typ 1 kontakten som är standard.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Hur mycket "drar" egentligen en elbil? Är det bättre och billigare att ladda hemma eller på stan? Här försöker vi reda ut en del frågetecken.